Tuesday, June 21, 2011

Central-East Java: Quaint Dieng Plateau

After too many of temple visiting (PrambananSewu & Ratu Boko) and walking on my first day (oh it's only first day, please u guys bear with me until I completed writing this whole Java trip ok), the second day seen me doing nothing matching my plan. Sometimes I don't like being too spontanious in my decision making but with much persuasion and recommendation from my host, Lisa, I agreed to rent a car and began my journey at 5 IN THE MORNING local time! How I spent the night before is here, in case u want to know how wonderful it was to me.

Why can't I wait till sunrise to start my journey?

Well, first reason because the place is far from Jogja, 116 km drive here is not equivalent the time taken when driving using PLUS highway, that you have to keep in mind.  

Second, it's not only far but also on a highland which thick mist will cover all the masterpieces by afternoon. So, I need to reach there when it's still morning.

Third, late departure time will lead to late arrival in Jogja later which also means traffic jam and thinning my chances to visit another UNESCO Heritage Site.

So, where exactly was I going?


It's Dieng Plateau.

As far as our geography knowledge is concern, Indonesia is located inside Pacific Ring of Fire thus it dominated by volcanoes. Besides crater, plateau is another one of earth form produced by volcanic activity.

Dieng is derived from Sanskrit language of 'Di-hyang' (Abode of the Gods) while in Javanese language it's derived from 'edi' which means beautiful and 'aeng' which means strange.

Sitting at 2000 meters above sea level, Dieng Plateau is far from major population centre and the nearest town is Wonosobo. Wonosobo is in fact the main gateway to Dieng Plateau. You could either stay overnight in Wonosobo then proceed the next day for another hour to reach Dieng or do as what I did - leave Jogja very early morning :)    

The only memory of Wonosobo I have is this place.



Where I had my breakfast after sleeping few hours on the road. Look at the pricelist, SUPER CHEAP compared to Jogja!

Since it was still quite early and my head was heavy from lack of sleep last night, I asked the driver to stop at any restaurant that was open for breakfast. I totally forgot about culinary icon in Wonosobo - Mie Ongklok. Please, please, please when u are in Wonosobo, try eat Mie Ongklok and tell me how it taste ok.

Instead, this is what I had for breakfast.


Nasi Gundul Daging Sapi.
If you been following my twitter, you had heard about this dish.


How did it taste u ask?

Well, now u see.





Now u don't :D



Honestly, it was so good I could order for second plate if I want to. It tasted like beef stew cooked with oriental spices - just the way I like it. There were also other condiments u could add to match your tasting preference.




And this is what my sister ordered for her breakfast - Bakso with giant meatballs.



Thanks Rejo Bejo for great Wonosono breakfast!



The route up to Dieng was stunning. The terraced fields of fertile soil were planted with vegetables - potatoes, spring onion and cabbage occupying the view before your eyes. 









U could see the mist already covering up part of the hill.





Lovely isn't it?

Dieng Plateau is a big area with so many tourist attractions mostly on nature and culture.




My first stop was Candi Arjuna Complex. 
The moment I stepped out from the car, the very first word blurted out was "Sejukkkkk" which means cold. Wearing a thin cotton shirt was the unwisest decision I made. How could I forgot that I was going to cooler place and the temperature nothing like when I was in Prambanan the previous day. Huh, sometimes my mind refuse to work properly :p

Mmmm...no wonder this uncle wears a jacket :D



I paid no heed to the temperature and continued walking towards the entrance.


So, welcome to Candi Arjuna Complex!

Albeit named complex, the area is relatively small compared to Prambanan Temple or even Sewu Temple. There are only 5 temples remain from 19 temples built in the olden days lined next to each other.





The main one, Candi Arjuna is sit opposite to cuboid shape Candi Semar.


  



The other 3 are Candi Srikandi, Candi Sembadra and Candi Puntadewa.







Being here, I could agree with Javanese derivation of Dieng - 'edi-aeng' which means beautiful and quaint place.





I wish there is a cafe at this area so I could sit and sip my hot tea while looking at this incessantly beautiful scenery. Don't u agree?


11 comments:

Biqque said...

dah macam kat NZ plak ijau2 ngan sheep tu...

Jessi Haish said...

what bright and colorful photos! Love them! :)

SureenA said...

Nice place = nice photos.. U make me wanna go t.h.e.r.e. too!

Diana Diane Teo said...

Yes, I aree. The scenery is truly awesome and beautiful. Your picture is so nice. :)

kemang~ said...

kuat nye sis pegi travel..solo traveller eh?

Traveller's Anatomy said...

@Biqque
Mmg tempat ni cantik sgt & tenang je. Those sheep tu xde la sebanyak mcm kat NZ :)

@Jessi
Thanks for drop by and liking my photos dear!

Traveller's Anatomy said...

@McSue
U should go here when you're back in Asia :) I'll definitely will visit u someday there!

@Diana
The scenery there was breathtaking. I can't stop snapping away :)

Traveller's Anatomy said...

@kemang
so far belum pernah travel solo lg tapi insyaAllah this year akan ade solo travelling :)

wa said...

best nye travel..btw sy travelholic juga..salam blogger :D dah letak blog ni dlm bloglist :)

Traveller's Anatomy said...

@wa
salam blogger juga :D jumpe lagi travelholic kat sini.

Thanks, let's exchange link :)

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa, Bandung dan lain-lain.
Ada juga sewa kereta (avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50) seats dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

Day 1
Kami jemput Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Selepas itu kita nak pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel guna check in. Selepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat perseiapan tour esok hari.

Day 2
Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.

Day 3
Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik raja, bilaman sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu menyusuri sungai bawah goa menggunakan ban. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati keindahan kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.
Day 4
Drop airport

Harga bermula dari: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (optional)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide (by request)
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau
whatsapp +628985101301 (FREE).
Email: ganeshabantul@yahoo.com
FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb